WORKSHOPS 2024

Zondag 28/04/2024  - Twijnen van een mandje

 

Deze workshop van één dag draait rond het twijnen van een klein mandje. Deze vorm van manden maken wordt wereldwijd toegepast. We gebruiken zachte en plooibare materialen zoals bijvoorbeeld lisdodde, gele lis, daglelie, blauwe lis, vezels van wilg en linde om te weven rond spaken van harder materiaal zoals bast van wilg of els.

 

Je leert hoe je aan een mandje begint, verschillende technieken om te weven en je mandje vorm te geven, spaken en wevers bijvoegen en verschillende manieren om je mandje af te werken.

 

Alle materiaal wordt voorzien. Je kan kiezen met welk plantaardig materiaal je aan de slag gaat. Dat kan gaan over één soort of meerdere die je combineert om patronen en kleurschakeringen te bekomen. Laat je creativiteit de vrije loop.

 

Na de workshop weet je hoe en waar je materialen kan vinden. Je leert wat je dient te doen zodat je ze kan verwerken in je toekomstige projecten. Je gaat naar huis met een afgewerkt mandje, of een bijna afgewerkt mandje en het materiaal om het zelf af te maken. Na de workshop krijg je per mail een handige samenvatting van alles wat we gedaan hebben.

 

Inbegrepen in de prijs: thee, koffie, water, huisgemaakte cake.

Zelf te voorzien: een lunchpakket

We beginnen er aan om 10u en ronden af rond 17u.

De workshop gaat door in een gezellige tuin in Dilbeek, als het regent zitten we droog.

Mandje twijnen met allerhande natuurlijke materialen

Tordre un panier avec divers matériaux naturels 


Zondag 24/03/2024 - Het maken van een netzak

 

Deze workshop van één dag gaat over het maken van touw om daarmee een netzak te maken. We gaan werken met natuurlijke vezels van brandnetel, yucca, wilg en linde. 

Bij deze workshop ligt de nadruk op dijrollen: de meest efficiënte manier om snel vele meters touw te rollen. Eens we het dijrollen onder de knie (of boven de dij liever) hebben beginnen we aan onze netzak.  

 

Heel veel culturen in de wereld maken manden en zakken van touw, noem het naalbinding, dilly bags of bilums.  Je leert verschillende manieren waarop je zoiets kan doen. Je kan kiezen om met heel grote mazen  en sneller te werken of net heel klein en superstrak. We blijven touw toevoegen door te dijrollen. Ontdek hoe meditatief dit soort handwerk kan zijn en sta versteld van de zak of mand die langzaamaan verschijnt.

 

Je ziet voorbeelden van afgewerkte (en halt afgewerkte) projecten. Je kan ze rustig bestuderen terwijl je aan je eigen netzak werkt. Dat is informatie die je niet uit een boek haalt of op het web vindt. Profiteer van de 10 000 fouten die ik heb gemaakt om er 10 000 andere te maken. Vind je eigen weg.  

 

Tijdens het werken geef ik meer uitleg over andere soorten vezels die je makkelijk kan vinden en duurzaam kan oogsten. Wanneer je ze oogst, hoe je ze bewaart en verwerkt.  

 

Na deze workshop weet je welke materialen je kan gebruiken om verbluffende netzakken en manden te maken. Je gaat naar huis met een kleine afgewerkte netzak of een project waar je nog wekenlang plezier van zal hebben (de keuze is aan jou). 

 

Inbegrepen in de prijs: thee, koffie, water, huisgemaakte cake.

Zelf te voorzien: een lunchpakket

 

We beginnen er aan om 10u en ronden af rond 17u.

De workshop gaat door in de gezellige zolder van het statige Kasteel Lamotte in Dilbeek. 

 

 

Kostprijs: 80€